Ecolux ofera depozite cu atmosfera controlata la cheie, care ofera o valoare adaugata mult mai mare pentru agricultori

Depozite frigorifice cu atmosferă controlată pentru păstrarea fructelor

Sistemele de depozite frigorifice cu atmosfera controlata se adreseaza cu preponderenta depozitarii pe termen lung a legumelor si fructelor, depozitare realizata imediat dupa momentul recoltarii acestora. Depozitarea frigorifica cu atmosfera controlata este realizata in cadrul domeniului de frig industrial si frig comercial, cu modificarea conditiilor de depozitare, controland temperatura, umiditatea si compozitia atmosferei din depozitul frigorific (depozite frigorifice, zone de productie, depozitare, zone de ambalare, zonele SAS).

Depozitarea cu atmosfera controlata a fructelor este o metoda prin care calitatea acestora se pastreaza prin mentinerea unui nivel optim al raportului dintre concentratia de oxigen si concentratia dioxidului de carbon, reglându-se concentratiile de etilena, temperatura si umiditatea.

Fructele respira; ele absorb oxigen si elimina dioxid de carbon, continuându-si astfel procesul natural de coacere si maturare. Depozitarea fructelor pe termen lung implica încetinirea acestor procese de coacere si maturare, pastrându-se, astfel, aroma si calitatea produselor. De fapt, coacerea este amânata prin modificarea conditiilor atmosferice în depozit astfel încât sa se reduca procesul de respira?ie al fructelor si legumelor.

Prin modificarea conditiilor atmosferice si reducerea temperaturii, se mentin nealterate caracteristicile organoleptice ale produselor si se reduc merepierderile datorate agentilor patogeni.

Calitatea si prospetimea fructelor pastrate în depozite cu atmosfera controlata se mentin fara a utiliza substante chimice, produsele putând fi depozitate de pâna la patru ori mai mult decât în mod obisnuit.

Depozitele cu atmosfera controlata prezinta o serie de caracteristici, care le diferentiaza de depozitele frigorifice uzuale:

–  imbinarea panourilor trebuie sa fie absolut etansa pentru a garanta completa sigilare a interiorului celulei cu atmosfera controlata fata de exterior.

–  usile de acces trebuie sa fie adaptate pentru utilizarea într-un depozit cu atmosfera controlata, fiind dotate cu 4 sisteme suplimentare de închidere si cu geam pentru inspectie.

–  echipamentele tehnologice specifice: statie control atmosfera, generator azot, epurator CO2, convertor etilena, statie control umiditate.