Cum să cumpăr un aparat de aer conditionat, si sa nu fiu inselat.

Articol despre aparatele de aer conditionat.

Cum să cumpăr un aparat de aer conditionat, si sa nu fiu inselat.

Unde se produc aparatele de aer condiționat?

Contrar credintei de existența pe piața europeana a aparatelor de aer conditionat de marca japoneza cea mai mare parte a conditionerelor astazi se produc in tarile asiatice.Cauza principala de ce firmele Japoneze si-au mutat producerea in tari ca Thailanda,Malaezia,Taiwan sau China este mai intii de toate pretul ieftin de achizitie a paminturilor sub constructie , impozite scăzute,apropierea de surse de materie prima cit si piata de desfacere.

Deasemenea o insemnatate mare o are si pretul fortei de munca . Dupa spusele producatorului Fujitsu General aceasta constitue in China numai 10% din pretul fortei de munca din Japonia .In linii generale producerea a fost transferata in aceste tari nu numai de Japonia dar si de alti lideri mondiali ca SUA.

Cauza principal este ca producerea pe teritoriul SUA pur si simplu nu este rentabila deoarece piata interna consuma numai 20-30 mii unitati in an,ca rezultat este economic mai rentabil de stramutat mai aproape piata de desfacere catre Asia de Est.

Conform AFX Asia și Asia Pte Ltrd (cu referire la publicarea de Nihon Keizai Shimbun), producatorii japonezi rind pe rind transfera producerea aparatelor de aer conditionat in China. Astfel SHARP Corp si-a ridicat productivitatea in China si Thailand cu 400000 mii conditionere pe an .

Potrivit JARN, compania Fujitsu General Ltd. A finalizat procesul de transfer de producție de aer conditionat Fujitsu si GENERAL la fabrica din China (Shanghai Fujirsu General), se consideră că acest lucru va ajuta la reducerea costurilor de producție de aer conditionat si Fujitsu General isi va permite cu mai mult succes sa concureze pe pietile internationale.

Sanyo Electric intentioneaza sa extinda productia din China, în plus, în conformitate cu AFX News – Asia, Sanyo Electric Co Ltd. a emis o autorizație pentru o perioadă de cinci ani pentru producția de compresoare sub brandul Sanyo două companii chineze – China Resources (Shenyang) și Shenyang Shengrun Compresor Co. HITACHI Ltd are ca plan construirea unei fabrici in China ca baza de export pentru piata mondiala,rol care la momentul dat de timp il are fabrica din Malaezia.

DAIKIN Kogyo Ltd din Japonia transfera producția de compresoare de aer condiționat în China (Fabrica de Xi’an). Potrivit Financial Times survin informații de la fabrica Daikin Europe NV, cu sediul în Ostend (Belgia) ca aceasta a redus semnificativ personalul ca urmare a scăderii volumelor de vânzări Daikin. Agentia JARN raporteaza ca Daikin Industries isi transfera complect producerea sistemelor split la fabricile din Thailanda si China cit si deasemenea o parte din producerea Belgiei spre Cehia unde sinecostul o sa fie semnificativ mai redus decit in Belgia.

Potrivit agenției de știri SABI (America de Sud Business Information) CARRIER in afara de baza de producere din Malaezia isi produce o parte din conditionere in Argentina la (industrial park Garin). Compania chineza TTI (Techtronic Industries), ai căror proprietari locuiesc în Hong Kong, a achizitionat recent o serie de branduri europene: suedez Atlas Copco Electric Tools, american Milwaukee, japoneză Ryobi, germană AEG, deținută anterior de Electrolux. În prezent, TTI negociază achiziționarea de un alt brand european – Metabo. Structura de producție a TTI este după cum urmează:

 • 79% – instrumente si echipamente de grădinărit;
 • 16% – aspiratoare;
 • 3% – produse pe energie solară;
 • 2% – restul, inclusiv aer condiționat AEG.

Companiile chineze folosesc adesea loialitatea companiilor europene la binele-cunoscute branduri pentru promovarea bunurilor lor. Deci, dupa ce a cumparat TTI marca AEG, au apărut aparate de aer condiționat pe piața cu același nume, mai devreme, nici AEG nici Electrolux nefiind lansate. Schema funcționează după cum urmează: investitori, în general, de la Hong Kong, achizitionind un brand bine-cunoscut, il introduc spre producere in diverse fabrici din China (de obicei, în întreprinderile mici, acolo unde prețul și calitatea,sunt respectiv, mai joase), realizind pe viitor produsele sub denumirea acestui brand bine cunoscut.

Cand vine vorba de bunuri de larg consum , circuitul funcționează bine ,dar cind vine vorba de conditionere aceasta schema este foarte riscanta pentru consumatorul final.de ce oare este asa ? Raspunsul este simplu oricare element de la conditioner in timp trebuie schimbat ,respective daca acest element este de la un condioner care sa produs la una din aceste fabrici care peste 5 ani poate nici sa nu existe ca urmare a inchiderii sale si conditionerul o sa fie aruncat si respective schimbat pe unul nou. Numai in anul 2005 s-au inchis aproximativ 200 interprinderi de acest tip in China.

Mai multa incredere pot avea brandurile dupa care stau o producere intradevar impunatoare cum ar fi GREE.Astfel interprinderile gigantului Asiatic GREE care sunt situate la 40 km de Hong Kong in anul 2003 produceau fiecare al 10-lea conditioner,in anul 2004 fiecare al 7-lea iar in 2005 deja fiecare al 5-lea conditioner.Prin acordul OEM GREE produce conditionere cum ar fi Daikin, Panasonic, Sharp, SANYO

Mai jos este o listă a unor companii – producătorii și cu țările care găzduiesc producția lor:

 • ARISTON – China
 • CARRIER – Malaezia, Argentina
 • DAIKIN – Thailanda, Belgia, China
 • Fujitsu (Fujitsu General) – Tailanda, China
 • Fuji – Thailanda
 • General (General Fujitsu) – Tailanda, China
 • HAIER – China
 • HITACHI – Malaezia, China
 • LG – Coreea, China
 • CF – China, Rusia
 • McQuay – China
 • Mitsubishi Heavy – Thailanda
 • Panasonic – Malaezia, China
 • SAMSUNG – Coreea, China, Uzbekistan
 • SANYO – China
 • TOSHIBA – Thailanda, China

După toate cele de mai sus, este clar că ar fi naiv să încerci să cumperi un aparat de aer conditionat, făcut în Japonia. Pe de altă parte, nu vă fie frică de tehnologiile, făcute în China – o țară care a declarat misiunea zborului omului de pe Marte.

Cu toate acestea, lucrurile nu sunt atât de simple! Să ne uităm mai atent la piața asiatică.

“Cine este cine în Asia” (sau istorii a aparatelor de aer conditionat de unică folosință).

În 2002, China a trecut pe primul loc în lume la producerea aparatelor de aer conditionat. Se estimează că în prezent, în China este mai mult de 40% din producția mondială a acestui produs și în anii următori, cota acestuia va crește cu 50% . China în sine este cea mai mare piață din lume de aer conditionat cu ale sale 1.5 miliarde .

Din cele 32700000 sisteme split, de fereastra și portabile de aer conditionat în 2002, China a avut 9,2 milioane de aparate vindute, sau cu alte cuvinte, 28,1% de pe piata mondiala.

Pe piața internă domina produse ale companiilor locale, în fapt, cota produselor straine in fiecare an scade. În general, dacă luăm în considerare piața asiatică, toți producătorii locali pot fi împărțiti în trei grupuri de preț (Tabelul 1).

În primul grup – Gree și Haier. Gree produce mai mult de 3 milioane de aparate de aer conditionat anual și este printre primele zece din cei mai importanti producatori din lume. Acesta este un nivel înalt de calitate. Prețul acestei tehnici în China, este la nivel de produse japoneze și prețurile de fabrică pentru consumatori străini sunt ușor mai ridicate decât pentru produsele coreene.

Al doilea grup este format din firme, seria de preț mediu. Cea mai mare Kelon, Midea, Chunlan și Toyo, fiecare dintre care produce mai mult de 1,2 milioane de aer conditionat anual.Nivelul acestor produse este mai mică decât cea din primul grup, sunt mai puțin bine cunoscute și sunt caracterizate printr-un nivel de calitate instabil. Rata de defect va fi mult mai mare decât cel declarat. Acum doi ani, AUX (în chineză “stejar”) vindea în Europa aparate de aer condiționat cu defect pentru 90 $.

Și, în sfârșit, al treilea grup de pret – companiile care se concentrează exclusiv pe obținerea unui preț minim de vânzare. Acest grup include producatori, cum ar fi YUETU, Galanz, Hinbao, Chigo, Rowa, Timetron (Vitek, Ssarlett).

În China, acest echipament este considerat de unica folosinta!

De calitatea acestei tehnice este dificil de vorbit .Ca exemplu la tehnica AKAI doua din trei conditionere sunt cu defect.Sunt plingeri deasemenea si pentru tehnica Golf, Saturn, Polaris.De altfel asteptarile noastre de a avea un aparat de aer conditionat la pretul unui compresor cit de cit bun sunt destul de naïve.In caz de defectare a aparatului nu mai vorbim de reparatie dar numai de reciclare a acestuia deoarece reparative costa la fel ca pretul unui aparat nou.Perioada de lucru a acestor aparate este maxim 2-3 ani.

Astfel un rezumat a aparatelor de aer conditionat produse in Asia in 2003-2006 arata astfel.Lider incontestabil GREE cit si o cota parte destul de mare o are Haier.Celelalte aparate din grupa 2 cu o cota parte de aproximativ 6-9 % si restul modelelor aparatelor de aer conditonat.