1. Curăţirea sistemei frigorifice în urma arderii electromotorului compresorului
În rezultatul arderii motorului electric a compresorului semiermetic sau ermetic în sistema frigorifică rămân produsele arderii. Pentru îndepărtarea lor noi recomandăm să utilizaţi filtre speciale antiacid.
2. Curăţirea sistemei de umezeală şi aer
Prezenţa umidităţii şi aerului în sistema frigorifică influenţează negativ asupra lucrului instalaţiei frigorifice. Prezenţa aerului în sistemă măreşte presiunea de refulare, reduce capacitatea frigorifică a instalaţiei frigorifice, duce la supraîncălzirea motorului electric şi mărirea consumului de energie.
La contactul apei cu majoritatea agenţilor frigorifici se formează legături, ce provoacă aciditatea în sistem, aceasta fiind cauza de ardere a motoarelor electrice a compresoarelor.
Înlăturarea aerului şi umezelii din sistema frigorifică se realizează prin vacuumare.
Există două modalităţi de bază de vacuumare: vacuumare unică şi vacuumare triplă
Vacuumare unică se realizează în acele cazuri, când în sistemă s-a adunat o cantitate neînsemnată de impurităţi.
Vacuumarea triplă se aplică atunci când în sistemă sunt cantităţi însemnate de aer şi umezeală.
Vacuumarea are loc cu ajutorul pompelor speciale de vacuum. Compresorul frigorific nu este potrivit pentru acest scop, deoarece poate defecta bobina motorului electric a compresorului
Pentru a îmbunătăţi calitatea curăţirii, des se utilizează aşa procedeu, ca umplerea sistemei frigorifice în urma vacuumării cu azot.
În instalaţie se injectează azot până la presiunea, ce întrece un pic cea atmosferică, de exemplu cu 0,5 bari.
Azotul injectat în contur absoarbe fără probleme un volum mic de umezeală rămasă în contur după vacuumare. Azotul uscat devine azot umed. După aceasta azotul este refulat în atmosferă.
Dacă instalaţia se va vacuuma din nou, azotul umed va fi înlăturat, iar împreună cu aceasta şi acea parte a umezelii, care a rămas în contur în urma primei vacuumări.
Aşa procedeu se realizează de trei ori.