Depozitarea cu atmosferă controlată a fructelor este o metodă prin care calitatea acestora se păstrează prin menținerea unui nivel optim al raportului dintre concentrația de oxigen și concentrația dioxidului de carbon, reglându-se concentrațiile de etilenă, temperatura și umiditatea.
Fructele respiră; ele absorb oxigen și elimină dioxid de carbon, continuându-și astfel procesul natural de coacere și maturare. Depozitarea fructelor pe termen lung implică încetinirea acestor procese de coacere și maturare, păstrându-se, astfel, aroma și calitatea produselor. De fapt, coacerea este amânată prin modificarea condițiilor atmosferice în depozit astfel încât să se reducă procesul de respirație al fructelor și legumelor.
Prin modificarea condițiilor atmosferice și reducerea temperaturii, se mențin nealterate caracteristicile organoleptice ale produselor și se reduc merepierderile datorate agenților patogeni.
Calitatea și prospețimea fructelor păstrate în depozite cu atmosferă controlată se mențin fără a utiliza substanțe chimice, produsele putând fi depozitate de până la patru ori mai mult decât în mod obișnuit.
Depozitele cu atmosferă controlată prezintă o serie de caracteristici, care le diferențiază de depozitele frigorifice uzuale:
Îmbinarea panourilor trebuie să fie absolut etanșă pentru a garanta completa sigilare a interiorului celulei cu atmosfera controlată față de exterior.
Ușile de acces trebuie să fie adaptate pentru utilizarea într-un depozit cu atmosferă controlată, fiind dotate cu 4 sisteme suplimentare de închidere și cu geam pentru inspecție.
Echipamentele tehnologice specifice: stație control atmosferă, generator azot, epurator CO2, convertor etilenă, stație control umiditate.